Davidův deník o rybářském řemesle

První článek

14.4.2009 Trvalý odkaz

 

 

                       Slovo úvodem

 

Jak to všechno začalo ...

Už jako malý klučina jsem spolu s mým dědou, který mne zasvětil do tajů života u vody a v ní, chodil na ryby často a rád.Není divu že se ze mě stal rybář.Abych vše uvedl na pravou míru já jako rodilý Pražák jsem vždy rád jezdil na chalupu, která se shodou okolností nachází přímo nad řekou Sázavou kousek od Světlé.Řeka v tomto úseku střídá peřeje s  klidnou vodou v nadjezí a co do druhového spektra ryb to také není vůbec špatné.Příroda která tuto lokalitu obývá je dílem vskutku nadpozemským.Ať už chytám na jakémkoli místě, vždy pro mě bude Sázava ,,moje řeka '' tak to cítím a tak to i zůstane.Myslím že většina z nás má v srdci nějaký podobný úsek který máme spojený s krásnými vzpomínkami a zážitky.

Co se týká pojetí rybařiny z mého pohledu ...

Vidím to takto.V dnešní době se člověk potřebuje odreagovat od toho všeho blázince a zvlášť ten co bydlí ve městě. Každý to samozřejmě provádí jinak ale myšlenka je stejná. Někdo jezdí na kole, někdo sbírá houby a já chodím na ryby.Rybařina je pro mne celoživotní vášní při které se odehrává nespočet situací.To lámání si hlavy s momentální náladou ryb, adrenalin při souboji.Oči které se nemohou nabažit okolí a mohl bych pokračovat ještě dlouho.Laik by si mohl říci, že je to vše nuda. Ale já se nenudím ani na vteřinku.Už když k vodě vyražím chvěju se jako bych šel ke zkouškám.Nic jiného  mě tak nenaplňuje jako právě rybařina ještě spolu s řemeslem které je mým povoláním.

Ryby a příroda ...

Ryby se loví už pradávna pro maso bylo tomu tak vždy.Dříve  nebyl žádný volný čas a lidé měli rybolov jako obživu.Teď se nechci vůbec zastávat lidí kteří chodí k vodě pro maso.Chci tím jenom říct že na tom není nic špatného si rybu od vody vzít. Já si také občas rybu vezmu, vždyť rybí maso je zdravé a ještě k tomu chutné. Říkám na rovinu že bych si raději vzal 10 Kaprů než jedinou Parmu.Né proto že maso Parmy není právě top v žebříčku jakosti, ale jednoduše protože Parem je málo a rychlost jejich růstu také není příliš závratná.Přeci jenom Kapr v tomto ohledu má příznivější statistiky a pravidelně se vysazuje do kdejaké louže.Možná semnou nebudete souhlasit ale je to čistě můj názor za kterým si stojím.

Chce to jen zdravý rozum ...

Rád bych se v tomto krátkém nástinu ještě zmínil o věci která mě vždy zklame nebo lépe řečeno úplně rozběsní. Jsou to odpadky v přírodě celkově.To můj mozek prostě nebere .Copak je tak těžké si igelitový pytlík nebo pet lahev strčit do baťohu??? Myslím že ne. Děláme to přece kvůli sobě a hlavně pro pro přírodu. např. ( Chytím pěknou rybu a na oplátku za krásný zážitek vysypu do vody pytel s odpadky ). To je nesmysl. Nepochopím ani to že někdo si dá práci odvést z místa svého bydliště třeba i několik kilometrů daleko do přírody odpad a vyhodit pokud  možno na co nejkrásnějším místě například starou pračku.

Každému slušnému rybáři přeji co nejpříjemněji strávené chvíle u našich vod.                                      

Petrův zdar

Průměrná známka: 1,00

Komentář ke článku (0)

Kontakt

Místo pro Vaše kontaktní údaje.